Δημοσιεύτηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2025
Στη νέα λίστα του Forbes με τα 50 ομορφότερα χωριά στον κόσμο που μόλις δημοσιεύτηκε, στην έβδομη θέση φιγουράρει κι ένα ολλανδικό, το Bourtange, το οποίο επιβεβαιώνει ότι η Ολλανδία έχει πολλούς κρυμμένους θησαυρούς που μπορεί κανείς να ανακαλύψει, πέρα από τους δημοφιλείς προορισμούς, όπως η πρωτεύουσά της, το Άμστερνταμ.
Το Bourtange βρίσκεται στα ολλανδογερμανικά σύνορα και χρονολογείται από το 1580, όταν ο Willem van Oranje διέταξε να χτιστεί ένα οχύρωμα. Σήμερα, το μικροσκοπικό και πανέμορφο αυτό χωριό προσελκύει επισκέπτες από ολόκληρη την Ολλανδία, αλλά και ξένους που θέλουν να ανακαλύψουν την άλλη πλευρά της ολλανδικής επαρχίας.

Χτισμένο σε μια αμμώδη κορυφογραμμή ή tange στα ολλανδικά, το Bourtange έχει εξελιχθεί σε ένα αγροτικό χωριό που σφύζει από ιστορία. Με τις πλημμυρισμένες τάφρους, τις στέρεες άμυνες και τα γραφικά σπίτια που προστατεύονται από όλες τις πλευρές, είναι ένα αξιοθέατο που σας μεταφέρει πίσω σε μια εποχή που οι στρατιές των απατεώνων περιπλανιόνταν στη γη και οι χωρικοί έχτιζαν τείχη για να τους κρατήσουν μακριά.
Το 1964 η περιφερειακή κυβέρνηση αποκατέστησε τις πολεμίστρες και την ίδια την πόλη στην εμφάνισή της. Χρειάστηκαν τρεις δεκαετίες, κατά τη διάρκεια των οποίων μετακινήθηκαν δρόμοι και κατεδαφίστηκαν ή ανακατασκευάστηκαν κτίρια. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Οι αστεροειδείς δακτύλιοι των τειχών και των καναλιών ανακατασκευάστηκαν πλήρως και το χωριό επέστρεψε σε μια πιο λαμπερή εκδοχή του εαυτού του, αυτή του 18ου αιώνα.

Μέσα στα τείχη (τα οποία μπορείτε να περπατήσετε) στον πυρήνα της οχύρωσης, τα πλινθόκτιστα σπίτια εκμεταλλεύονται καλά τον ελάχιστο χώρο που προσφέρουν οι πέντε προμαχώνες. Το Marktplein, η κεντρική πλατεία του χωριού, είναι ένα καλό σημείο για να ξεκινήσετε την εξερεύνηση, με τις καφετέριες και τα μικρά καταστήματα με είδη χειροτεχνίας.
Κάποια από τα παλιά κτίρια του μικρού χωριού έχουν μετατραπεί σε εκθέματα που αποτελούν μέρος της εισόδου στο μουσείο Terra Mora. Σε αυτό στεγάζεται το κύριο έκθεμα, με μια ενότητα για τη φυσική ιστορία της περιοχής και την ευκαιρία να συμμετάσχετε σε προσομοιωμένες βολές κανονιών.
Το Σπίτι του Λοχαγού (1661) καλύπτει τη ζωή και την εποχή της πολιτοφυλακής που συναντούσε κανείς στο χωριό τον 17ο και 18ο αιώνα, ενώ η πρώην κατοικία των στρατιωτών De Baracquen (1742) παρουσιάζει αντικείμενα και αξιοθέατα που αποκαλύφθηκαν κατά την ανοικοδόμηση του φρουρίου.

Τέλος, μπορείτε να επισκεφθείτε και το New Gunpowder House, τη συναγωγή του χωριού που χρονολογείται από το 1842 και εξηγεί τη ζωή του εβραϊκού πληθυσμού σε αυτό και περιλαμβάνει μια πλάκα που απαριθμεί τους 42 ντόπιους που πήραν στο θάνατο οι Ναζί.
Σχετικά

H Ryanair μπορεί να μην επαναφέρει τις αεροπορικές συνδέσεις της με το Ισραήλ
Η αεροπορική εταιρεία νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι ανακοίνωσε ότι δεν θα επαναφέρει πτήσεις στο Ισραήλ μέχρι τις 25 Οκτωβρίου το νωρίτερο

Η Κρήτη ανάμεσα στους 5 κορυφαίους προορισμούς wellness παγκοσμίως
Δεν προσφέρει μόνο γεύσεις αλλά και έναν ξεχωριστό τρόπο ζωής

Lidl Κύπρου: Κορυφαία στην ποιότητα και στις διακρίσεις
Η εταιρεία, κατακτώντας τη διεθνή διάκριση Superior Taste Award για τα προϊόντα της, επιβεβαιώνει ότι η ποιότητα και η γεύση παραμένουν στο επίκεντρο της εμπειρίας του καταναλωτή

Χριστουγεννιάτικη Διαδρομή στην καρδιά της Λευκωσίας
Μια γιορτινή εμπειρία που θα γεμίσει τη Λεωφόρο Μακαρίου με φως, χαρά και δημιουργικότητα, δίνοντας ζωή στο κέντρο της Λευκωσίας.


Πώς θα λειτουργήσουν την Πέμπτη σχολεία, αεροδρόμια και νοσοκομεία (λόγω απεργίας)
Παναπεργία 11ης Σεπτεμβρίου: Ποιοι επηρεάζονται και πώς θα λειτουργήσει η χώρα

Οι ευρωπαϊκοί προορισμοί που συνδυάζουν πολυτέλεια και διακριτικότητα
Περιοχές που βρίσκονται «κάτω απο το ραντάρ» και (ακόμα) τις γνωρίζουν λίγοι τουρίστες

"Καλά θα πάει κι αυτό": Η νέα κωμική σειρά του Δημήτρη Αποστόλου στο Σίγμα
Πρωταγωνιστεί ένα all star cast ηθοποιών

Πραγματοποιήθηκε η 99η συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της Κυπριακής Εταιρείας Αγροτουρισμού (ΚΕΑ)
Λόγω των πρόσφατων γεγονότων από την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή, η συνεδρία φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο ‘’Απόκρυφο’’

Αναμένονται βροχές και καταιγίδες στα ορεινά - Στους 36 βαθμούς η θερμοκρασία
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Τα 10 πιο επισκέψιμα μέρη του πλανήτη
Είτε αναζητάτε ιστορία, περιπέτεια ή πολυτέλεια, αυτές οι πόλεις τα έχουν όλα!

Η Ryanair ανακοίνωσε νέα προσφορά για ταξίδια στην Αθήνα και σε άλλους 5 προορισμούς, με €14.99
Μόο για δύο μέρες